Jakov Bilić

 
Jakov Bilić

  U petom razredu osnovne škole sudjelovao je na međunarodnom susretu scensko nadarene djece EDERED u Estoniji. Kad je krenuo u srednju školu uključio se u rad kazališne radionice šibenskog HNK pod vodstvom Pere Mioča.

  Za glavnu ulogu Hanibala Gašpara u predstavi Jadi mladog tajkuna u izvedbi dramske scene Virko iz Šibenika na 13. danima hrvatskog amaterskog kazališta u Kastvu dobio je nagradu za najboljeg amaterskog glumca u toj sezoni.

  Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu upisao je 2007. godine u klasi prof. Joška Ševe. Magistrirao je 2012. godine u klasi prof. Ivice Boban. U studenome 2012. godine ulazi u angažman u HNK Šibenik kao glumac te igra u svim dramskim produkcijama matične kuće. Kao student sudjelovao je u više navrata na otvaranju Dubrovačkih ljetnih igara, a na 62. igrama nastupio je u predstavi Kralj Edip u režiji Edvarda Millera i izvedbi festivalskoga dramskog ansambla. Za ulogu don Jere u predstavi Glorija Ranka Marinkovića nominiran je za nagradu hrvatskog  glumišta.

  Jakov Bilić je rođen u Šibeniku 1988. godine. U rodnom gradu završio je Gimnaziju Antuna Vrančića. Kroz osnovnu i srednju školu aktivno je sudjelovao na gradskim, županijskim i državnim natjecanjima LIDRANO.

   

  E-mail: bilicjakov@gmail.com