Jakov Bilić

 
Jakov Bilić

  Jakov Bilić rođen je 1988. godine u Šibeniku. Nakon završene osnovne škole upisuje  Gimnaziju Antuna Vrančića u Šibeniku.  Kroz osnovnu i srednju školu  aktivno je sudjelovao  na gradskim, županijskim i državnim natjecanjima Lidrano. U petom razredu osnovne škole sudjelovao je na međunarodnom susretu scensko nadarene djece  EDERED  u Estoniji. Početkom srednje škole uključuje se u rad kazališne radionice šibenskog HNK pod vodstvom Pere Mioča. Za glavnu ulogu Hanibala Gašpara u predstavi Jadi mladog tajkuna u izvedbi dramske scene Virko iz Šibenika na 13. Danima hrvatskog amaterskog kazališta u Kastvu dobio je nagradu za najboljega amaterskog glumca u toj sezoni. Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu upisao je 2007. godine u klasi prof. Joška Ševe, a magistrirao 2012. godine u klasi prof. Ivice Boban i prof. Krešimira Dolenčića. U studenom 2012. godine ulazi u angažman u HNK Šibenik na mjesto glumca te igra u svim dramskim produkcijama matične kuće. Dosada je bio tri puta nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta te na „Festivalu glumca“, i to za uloge: don Jere „Glorija“ Ranka Marinkovića; Lovre Crnogaće „Laživac“ Marijane Nole te Đure Bedare „Matilda“ Nola/Belan. Nagradu hrvatskog glumišta osvojio je 2016. godine za ulogu Đure Bedare u mjuziklu „ Matilda“. Za najboljeg glumca do 28 godina osvojio je nagradu na festivalu „Glumište pod murvom“ za ulogu Lovre Crnogaće. Sve predstave igrane su u produkciji HNK u Šibeniku.

     Do sada je ostvario i nekoliko uloga na filmu i u televizijskim serijama kao sto su Nebitno, Kapetan i audicija, Lako pokojnima, Ne gledaj mi u pijat, Povratak, Po čovika, Osmi povjerenik, Patrola na cesti, Crno bijeli svijet, Bon-ton, General i dr. Voditelj je dramske radionice za djecu i mlade “Ivana Jelić“ HNK u Šibeniku.

  Surađuje kao location manager te asistent produkcije za više produkcijskih kuća koje su snimale ili snimaju različite sadržaje na prostoru grada Šibenika i Šibensko-kninske županije, kao što su Kinorama, Gral film, Restart, HRT, Alka, Kinematograf, Drugi plan, Media link, Maxima film i dr. Inicijator je otvaranja filmskog ureda pri gradu Šibeniku u suradnji s HAVC-om. Jedan je od voditelja i suradnika u etnomuzikološkoj radijskoj emisiji „Škafetin“ na Radio Ritmu.

  Dugogodišnji je organizacijski suradnik u klapi Adriaticum, državni izbornik za smotru dječjeg stvaralaštva „ Lidrano“ te je također sudjelovao u organizaciji niza društvenih aktivnosti kao član Kulturnog vijeća grada Šibenika. Od svibnja 2017. godine vijećnik je Gradskog vijeća grada Šibenika. U prosincu 2018. godine preuzima dužnost ravnatelja Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku te Međunarodnog dječjeg festivala. Oženjen i otac jednog djeteta.

  Jakov Bilić je rođen u Šibeniku 1988. godine. U rodnom gradu završio je Gimnaziju Antuna Vrančića. Kroz osnovnu i srednju školu aktivno je sudjelovao na gradskim, županijskim i državnim natjecanjima LIDRANO.

   

  E-mail: bilicjakov@gmail.com