Zločin na kozjem otoku

Autor: Ugo Betti
Redatelj: Vinko Brešan
Zločin na kozjem otoku
  PRODUKCIJA::

Redatelj: Vinko Brešan
Producentica: Julia Martinović
Dramaturginja: Željka Udovičić Pleština
Scenograf: Dragutin Broz
Kostimografkinja/likovna i grafička oblikovatelj

  IGRAJU:

Agata: Senka Bulić
Silvia: Franka Klarić
Pia: Barbara Nola
Angelo: Jakov Bilić
Edoardo: Anđelko Babačić

Dramski pisac, pjesnik i romansijer Ugo Betti rođen je u mjestu Camerino 1892. u obitelji liječnika, koji se iz talijanskih Marki seli u Parmu. Nakon solidnog klasičnog obrazovanja diplomira pravo, no karijeru mu prekida Prvi svjetski rat, kada počinje pisati stihove, što će ih uključiti u svoju prvu zbirku poezije objavljenu 1922 godine.

U funkciji suca dolazi u Rim 1930, gdje živi do smrti 1953. godine, usporedno razvijajući književnu karijeru. U generaciji nakon Pirandella smatra se vodećim talijanskim dramatičarom. Dramsko pismo je njegovo glavno područje izraza, s 25 djela, iako je autor i zbirki stihova, kratkih priča te kraćeg romana.

Zapažen je već svojim prvim tekstom Gospodarica prikazanim 1926. godine, a do 1944. objavit će još 15, od kojih se ističu Noć u bogataševoj kući (1938.), Noćni vjetar (1941.), Lijepa rujanska nedjelja (1935.), Potop (1931.), Korupcija u palači pravde (1944.), Nevina Irena (1946.), Kockar (1950.), Bjegunica te Zločin na kozjem otoku (1948.), njegova najizvođenija drama.


Zločin na kozjem otoku (Delitto all'isola delle capre) najizvođenija je drama Uga Bettija, napisana 1946. godine. Pruža različite perspektive tumačenja; od duhovnog plana (borba između dobra i zla), psihoanalitičkog (oslobađanje nagona kod likova), ili egzistencijalističkog. Novi ključevi tumačenja iz naknadnog čitanja u svjetlu psihoanalize ili rodnih studija, danas počinju bacati novo svjetlo na ovo djelo.

Životi triju žena, Agate, Pie i Silvie, supruge, sestre i kćeri nestalog Enrica, prožeti su usamljenošću i tišinom opustošenog mjesta zvanog Kozji otok. Njihovi životi naglavačke se mijenjaju dolaskom misterioznog muškarca, Angela, koji se predstavlja kao prijatelj koji je bio uz Enrica u trenutku njegove smrti. Angelo se poigrava sudbinama triju žena, svaku uspije zavesti i na kratko postati središte smislenosti njihovog života. A onda, u jednom trenutku, Agata, napuštena supruga nestalog Enrica, preuzima život obitelji u svoje ruke.

Zatvara Angela u bunar, i daje do znanja Pii i Silviji da ga želi ubiti, a njih dvije savjetuje i tjera da odu od kuće i više se ne vraćaju. Pojavljuje se stari Edoardo, koji im svojim kamionom povremeno nešto preveze, te njih dvije odlaze s Edoardom. Agata ostaje sama i trči prema bunaru zazivajući Angela, koji bi sad konačno mogao biti samo njen, no Angelo je u međuvremenu umro.


  TERMINI ODRŽAVANJA:
Trenutno nema definiranih termina održavanja!
PROGRAM PRETPLATESLOBODNA PRODAJA