Zvjezdan Ružić sextet

Autor:
Redatelj:
Svibanj

22

2017 20:00h
Zvjezdan Ružić sextet
  PRODUKCIJA::
  IGRAJU:

Zvjezdan je prošle godine izdao svoj prvi samostalni album „The Knightingale Cabaret“, koji mu je ove godine donio nominacije u čak dvije kategorije za nagradu Porin – u kategoriji Najboljeg albuma jazz glazbe za nosač zvuka te u kategoriji Najbolje skladbe jazz glazbe za njegovo djelo “Moreška”, za koju je i osvojio prestižni kipić. „The Knightingale Cabaret” je projekt koji okuplja vrsne jazz glazbenike iz Hrvatske i Slovenije; Adriano Bernobić, Luka Veselinović, Tomaž Gajšt, Vojkan Jocić, Lenart Krečič i Alba Nacinovich.

Glazba i kultura našeg podneblja isprepletena u zvučnu mrežu američkog jazza ideja je kojom se Ružić vodi u komponiranju svoje glazbe. Ovaj mladi skladatelj iza sebe već ima zanimljiv opus autorskih djela, kolaboracija i nagrada od kojih treba istaknuti čak četiri strukovne nagrade "Status" za najboljeg jazz pijanistu koje dodjeljuje Hrvatska Glazbena Unija. Dugogodišnji je član ansambla "Jazziana Croatica" s kojim osvaja brojne prestižne nagrade te nastupe na jazz festivalima u zemlji i inozemstvu. Član je "Goran Končar & Darko Jurković kvarteta" s kojim 2015. izdaje album "Meeting Point" na kojem je snimljena praizvedba skladbe jednog od najvećih hrvatskih kompozitora Borisa Papandopula "Cappricio za violinu i jazz kvartet", kao i skladba "Adieu" nedavno preminulog velikana Miljenka Prohaske.

U listopadu ove godine sudjeluje u natjecanju pod nazivom Made in New York Jazz Competition, prestižnom i najbrže rastućem jazz natjecanju na svijetu.

BIOGRAFIJA:

Zvjezdan Ružić, pijanist, aranžer i skladatelj rođen je 21. lipnja 1988. u Rijeci. Diplomirao je jazz klavir na Kärntner Landeskonservatoriumu u Austriji u klasi Prof. Roba Bargada (SAD). Pohađao je jazz seminare pijaniste Emila Spanyija te je uz standardno školovanje pohađao privatne satove kod pijaniste svjetskog glasa - Davida Gazarova. Od 2009. godine stalni je član jazz sastava Jazziana Croatica. Sastav je dosad snimio četiri studijska albuma - od toga tri nagrađivana najuglednijom hrvatskom diskografskom nagradom Porin. Godine 2015. izdaje svoj prvi samostalni album „The Knightingale Cabaret“ - projekt u kojem okuplja vrsne jazz glazbenike iz Hrvatske i Slovenije; Lenart Krečič, Vojkan Jocić, Tomaž Gajšt, Luka Veselinović, Adriano Bernobić i Alba Nacinovich. Album je sastavljen od šest autorskih skladbi u kojima Ružić kombinira elemente američkog jazza kojeg je studirao sa tradicionalnim hrvatskim melosom i kulturnom baštinom iz podneblja u kojem je odrastao. Album je nominiran za diskografsku nagradu Porin u čak dvije kategorije; za najbolji jazz album, dok je skladba Moreška ušla u konkurenciju za najbolju jazz skladbu 2015. godine.

Godine 2007. nastupio je s riječkom grupom Rivers na jazz festivalu u Velikoj Britaniji. Sa grupom Jazziana Croatica nastupao je u više zemalja od kojih treba istaknuti nastup u Schoenberg Hallu na sveučilištu UCLA u Kaliforniji, nastupe na jazz festivalima u Münchenu, Budimpešti, Parizu, Milanu te ostalim europskim gradovima.

Surađuje s brojnim eminentnim glazbenicima hrvatske jazz i pop scene, te je stalni član Goran Končar & Charlie Jurković kvinteta, Veselino Jazz projekta, Finger Snap trija, Charlie Jurković & Zvjezdan Ružić dua i ostalih projekata.

Skladao je glazbu za predstave "La fatiche di Pseudolus", "I botoni de la Montura" te za "La finta ammalata" talijanske drame HNK I. pl. Zajca u Rijeci. Sudjelovao je na snimanju albuma "Meeting Point" Goran Končar & Charlie Jurković kvinteta, "Nekoliko riječi" gitariste Spartaca Črnjarića, "A Little Book Of Notes" i "Nehaj" Jazziane Croatice, "Magnetic Whale" basiste i kontrabasiste Luke Veselinovića, "Jazziana Croatica Big Band", "Night Speaking" Vedran Ružić trija, "The Fat Manager" sastava The Hood Fellas, "Song For My Cat" Finger Snap trija, "For Believers Only" saksofoniste Denisa Razumovića, "Jazz Room" kontrabasiste Tihomira Hojsaka, na albumu "Event" Borna Šercar trija feat. Sabrina nominiranog za diskografsku nagradu Porin, na "Wagner Goes to Hollywood" Jazziane Croatice te autorskog albuma "The Knightingale Cabaret".

Dobitnik je strukovne nagrade Status koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija; 2010. dobitnik je u kategoriji "Mlade nade jazza". 2011., 2012. i 2013. dobitnik je nagrade Status u kategoriji "Jazz klavir". 2016. postaje član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. 2017. godine dobitnik je Porina za najbolji jazz album kao producent albuma "Spiritual Market".

Zvjezdan Ružić - piano

Tomaž Gajšt - trumpet

Vojkan Jocić - soprano saxophone

Lenart Krečič - tenor saxophone

Luka Veselinović - double bass

Adriano Bernobić - drums

  TERMINI ODRŽAVANJA:
  22.05.2017, 20:00h

SAMO SLOBODNA PRODAJA