RADNINASLOVANTIGONA

ZKM
Autor:
Redatelj: Renata Carola Gatica
Veljača

28

2017 20:00h
  PRODUKCIJA::

Prijevod: Nikolina Židek

Dramaturgija: Jazmín Sequeira

Scenografija i oblikovanje lutaka: Luciano DelPrato

Kostimografija: Doris Kristić

Glazba: Nenad Kovačić

Oblikovanje svjetla: Aleksandar Čavlek

Asistentica za lutkarstvo: Natalie Murat Dean

Jezična savjetnica: Đurđa Škavić

Inspicijent: Željko Začek

Fotograf: Marko Ercegović

Grafičko oblikovanje: Hana Ciliga

  IGRAJU:

Sreten Mokrović: Izmena, zbor

Vedran Živolić: Tiresija, zbor

Frano Mašković: Zborovođa

Anđela Ramljak: Antigona

Teroristički napad potresao je grad Tebu. Glavni gradski dnevni list napali su vjerski ekstremisti. Antigona, mlada i buntovna internetska aktivistkinja, odlučila je raskrinkati urotu koja se krije iza te tragedije. Sukobit će se s Kreontom, velikim medijskim magnatom odlučnim u obrani domovine pod svaku cijenu.

Svijet smanjuje dimenzije udaljenosti. Danas su granice više nego ikad bliže jedna drugoj. Kulturne razlike, koje globalno tržište tjera da se stope u jedinstvenu cjelinu, burno reagiraju u tom spajanju. Paradoksalno, globalizirani svijet postaje sve raznolikiji i složeniji. Ali raznolikost je kolateralni učinak mondijalizacije, nepogodnost na tehničkoj razini. Gospodarska tržišta priželjkuju samo jednu valutu, samo jedno gospodarstvo, samo jednu bezobličnu i bezličnu masu potrošača. Što se više otkrivaju osobitosti, to je veći napad kulturnog sustava da ih ukloni. Kao stanovnici 21. stoljeća nalazimo se u kontekstu bitke za preživljavanje razlika. Kako uspjeti u ostvarenju sna da budemo jedan svijet, a da pritom ne izgubimo bogatstvo bivanja u mnogo svjetova?

To je pitanje koje postavlja ovo djelo, ne ulazeći u detalje bilo kakva odgovora. A to je pitanje jednako neodgodivo nama danas kao što je bilo Sofoklu prije nekoliko tisuća godina. Sve to prikazuje bitka između najpoznatijih tvrdoglavaca u povijesti kazališta: traumatični sraz između tradicije i napretka, između kolektivne dužnosti i potreba pojedinačnih strasti, između istoga i drukčijega.

Kreont i Antigona branit će do krajnjih granica svoje svjetonazore i načine na koje se suočavaju s praktičnim dvojbama ovoga svijeta. Ostat će kruti u stavovima do točke vlastita uništenja i uništenja onih koji ih okružuju. Svaka sličnost sa stvarnošću nipošto nije slučajna.


  TERMINI ODRŽAVANJA:
  28.02.2017, 20:00h

PROGRAM PRETPLATESLOBODNA PRODAJA