LEGENDA O SV. MUHLI

Kazalište Virovitica
Autor: Mate Matišić
Redatelj: Dražen Ferenčina
LEGENDA O SV. MUHLI
  PRODUKCIJA::
  IGRAJU:

Blanka Bart, Lana Gojak, Igor Golub, Vlasta Golub, Mladen Kovačić, Goran Koši, Mijo Pavelko, Rade Radolović, Draško Zadar

Fantastika kojom obiluju zbivanja u malom mjestu imotske krajine briše granice između mogućeg i nemogućeg, vjere i praznovjerja, ozbiljnog i komičnog, prošlog i suvremenog ostavljajući nas zabrinjavajuće gorkog osmijeha.

Snalažljivi fra Muhlo poznaje vjeru, ali i želje, probleme i stremljenja svoje pastve - u dušu. Nizom intervencija u situacije i odnose - kako na ovom tako i na onom svijetu - dolazi do zabranjenih tjelesnih naslada, punih vreća novaca, pa čak i beatifikacije. Iako će obmanuti članove svoga stada brojnim lažima, spletkama i insinuacijama iskorištavajući pritom njihovu naivnost, praznovjerje, ali i (sebične) težnje za ispunjenjem vlastitih ambicija, komediografski žanr dat će mu svojevrsno opravdanje i olakšanje, ali ne i konačno odrješenje od grijeha. Ovdje, ipak, nitko neće nastradati. Štoviše, iako obmanuti, akteri ovog na razini radnje iznimno složenog komada, bit će sretni. Svi će oni ojačati u vjeri te dobiti svog zaštitnika i zagovornika na nebesima, svetog Muhlu (a ako bude milosti, možda i novu crkvu). Samo će fra Anđelku, uskraćenom za olakšavajuću čar (samo)obmane, ostati gorka egzistencija sa sumještanima Dalmatinske zagore, čija se vjera nerijetko utemeljuje i posreduje praznovjerjem. Kršćanski svjetonazor ovdje ravnopravno koegzistira s ostacima poganske baštine; religiozno i praznovjerno, realističko i fantastično, mitsko i kršćansko čvrsto je isprepleteno. Fantastika kojom obiluju zbivanja u malom mjestu imotske krajine briše granice između mogućeg i nemogućeg, vjere i praznovjerja, ozbiljnog i komičnog, prošlog i suvremenog ostavljajući nas zabrinjavajuće gorkog osmijeha.


  TERMINI ODRŽAVANJA:
Trenutno nema definiranih termina održavanja!
PROGRAM PRETPLATESLOBODNA PRODAJA