LEDA

HNK u Šibeniku
Autor: Miroslav Krleža
Redatelj: Boris Svrtan
Ožujak

09

2019 20:00h
LEDA
  PRODUKCIJA::

Scenograf: Boris Svrtan

Kostimografkinja: Sara Lovrić Caparin

Autor glazbe: Roko Radeljak

Oblikovatelj svjetla: Josip Bakula

 

  IGRAJU:

Oliver Urban: Luka Dragić

Klara: Franka Klarić

Aurel: Ivan Jončić

Melita: Ivana Gulin

Klanfar: Boris Svrtan

Sluškinja Fani, noćna dama: Oriana Kunčić 

Glazbenik: Roko Radeljak

Krležina Leda, komedija jedne karnevalske noći, jedno je od najsjajnijih djela hrvatske dramske književnosti. Ta lepršava igra glembajevskoga ciklusa uvijek glumce i publiku stavlja pred ogledalo istine o socijalnom i emotivnom statusu krhkoga građanskog sloja koji je u Hrvatskoj uvijek na rubu nepostojanja, naročito danas. 

Svatko od nas će se prepoznati u jednom od likova ove komedije koja osim što briljantno žonglira hrvatskim jezikom ogoljujući sve njegove slojeve, funkcionira u apsurdnim i ritmičkim obratima često bolje od vrhunske engleske situacijske igre.
Urban, Klara, Melita, Aurel, Klanfar i noćna dama toliko živo i bitno utječu jedni na druge da postaju paradigma svih odnosa koji su među ljudima uopće mogući u ovoj kratkoj životnoj igri. Vječita uzaludna bitka umjetnika za priznanje i preživljavanje, emotivna žudnja u okvirima pravnih mogućnosti i izvan njih, potreba novih bogataša da novcem kupe ulaznicu i visoko društvo koje je svjesno svoje krhke  i dekadentne podloge, sve je to dano na uvid svevremenoj publici genijalnom Krležinom rukom. Prva predstava HNK u Šibeniku u mandatu Jakova Bilića donosi na pozornicu ovoga kazališta organsku glumačku punokrvnu igru i živu scensku sliku našega života u kojoj nas Krleža poziva da se pitamo živimo li punim plućima i sa dovoljno mašte u ovim često skučenim i pomalo ispraznom okvirima stvarnosti.

LEDA Programska knjižica


Boris Svrtan
 


  TERMINI ODRŽAVANJA:
  09.03.2019, 20:00h

  10.03.2019, 20:00h

  11.03.2019, 20:00h

  12.03.2019, 12:00h

  12.03.2019, 18:00h