Konstelacije

Koprodukcija Osječkog ljeta kulture i Teatra Exit
Autor: Nick Payne
Redatelj: Aida Bukvić
Siječanj

17

2020 20:00h
Konstelacije
  PRODUKCIJA::

Prevoditeljica: Lada Silađin

Dramaturginja: Marijana Fumić

Scenski pokret: Blaženka Kovač Carić

Scenografija / izbor glazbe: Aida Bukvić

Izbor kostima: Marijana Fumić

Oblikovanje svjetla: Tomislav Kobia

Oblikovanje zvuka: Vanja Marin / Marko Žuljević

 

  IGRAJU:

Olga Pakalović i Vladimir Posavec-Tušek

Ova očaravajuća i romantična drama počinje sa bezazlenim susretom muškarca i žene. Ali ono što slijedi ruši granice svijeta za koji mislimo da postoji – za koji mislimo da je stvaran, da je jedini. Muškarac i žena te beskonačne mogućnosti njihove veze. Ili ipak ne tako beskonačne? Postoji li uopće izbor ili je sve samo stvar sudbine. Konstelacije su priča o običnom životu, o svakom životu, životu koji počinje s naizgled beskonačnim mogućnostima, ali…

On je običan dečko koji za život zarađuje kao pčelar. Na jednoj roštiljadi upoznaje Nju – toplu, inteligentnu i duhovitu ženu koja radi na fakultetu, na polju kvantne kozmologije. Kroz razgovor, ona mu pojašnjava kako je teorija relativnosti, koja ”pokriva” sunce, mjesec i zvijezde, u suprotnosti s kvantnom mehanikom koja se bavi molekulama, subatomskim česticama i atomima. Nusprodukt tih, naočigled suprotstavljenih teorija, jest to da kao dio multisvemira, možemo bilo gdje, u bilo kojem trenutku, ”postojati” istovremeno. Nick Payne tu teoriju prikazuje u akciji – kroz zanimljiv, posredan dijalog – stavljajući pred glumce nezavidno zahtjevan zadatak da kroz nizove kratkih scena igraju tu istovremenost. Ovaj komad je zbilja jedno začuđujuće emocionalno putovanje koje istražuje granice slobodne volje, ali i velike uloge koje slučajnost igra u našim životima.

Drama Constellations premijerno je izvedena u Royal Court Theatre u Londonu 2012. Iste je godine proglašena najboljom dramom na Evening Standard Theatre Awards, a Nick Payne najmlađim dobitnikom u povijesti dodjele spomenute nagrade.

Uprizorenje ovoga komada na Osječkom ljetu kulture 5. srpnja 2018. bila je hrvatska praizvedba.

 


  TERMINI ODRŽAVANJA:
  17.01.2020, 20:00h

PROGRAM PRETPLATESLOBODNA PRODAJA