Koncert- Kajana Pačko i Danijel Detoni

Autor:
Redatelj:
Travanj

28

2018 20:00h
Koncert- Kajana Pačko i Danijel Detoni
  PRODUKCIJA::
  IGRAJU:

Kajana Pačko rođena je u Splitu, a već kao četrnaestogodišnjakinja upisuje studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja. Svoje školovanje potom nastavlja u Berlinu kod profesora Troelsa Svanea i Fransa Helmersona na visokoj školi za glazbu “ Hanns Eisler” te na salzburškom “Mozarteumu” u klasi prof. Clemensa Hagena. Kajana Pačko je nastupila na najznačajnijim pozornicama Europe poput Berlinske filharmonije i Konzerthausa a kao solistica surađivala je s orkestrom Cappella Academica, orkestrom Hrvatske Radiotelevizije, Zagrebačkim solistima, Hrvatskim komornim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom, orkestrom HNK Split i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Dobitnica je prvih nagrada na državnim natjecanjima, međunarodnom natjecanju «Alpe-Adria» u Goriziji, Boris Pergamenschikow Preis u Berlinu, Rektorove nagrade, te nagrada “Darko Lukić” i “Judita”. Važne glazbene impulse dobiva i zahvaljujući predavanjima komorne glazbe kod umjetnika poput Ulf Wallina, Menahem Presslera, Tabee Zimmermann, članova gudačkih kvarteta “Hagen” i “Artemis” te putem majstorskih tečajeva kod violončelista Davida Geringasa i Gary Hoffmana. 2014. Croatia Records je izdala Kajanin prvi nosač zvuka pod imenom “Journey through Europe” uz pijanistu Danijela Detonija s djelima Griega, Poulenca i Papandopula. Kajanin drugi nosač zvuka za Croatia Records “Bach+” objavljen je 2017., a 2018. belgijska izdavačka kuća Le Chant de Linos izdala je njen treći CD s djelima Schumanna, Brahmsa, Dohnányia i Mačeka uz pijanistu Danijela Detonija. Od 2015. Kajana Pačko podučava na Hochschule für Musik und Theater “Felix Mendelssohn Bartholdy” u Leipzigu.

 

Danijel Detoni glazbeno je obrazovanje započeo u Zagrebu u klasi Olge Detiček u Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski, a nastavio u razredima Lászla Baranyayja i Balázsa Kecskésa na Glazbenom sveučilištu Liszt Ferenc u Budimpešti te Itamara Golana na Konzervatoriju u Parizu. Svoja je znanja stjecao i u radu s renomiranim umjetnicima kao što su Pnina Salzman, Emanuel Krasovsky, Hamsa al-Wadi, Felix Gottlieb, Pál Éder i Dénes Várjon.

Kao solist i komorni glazbenik gostovao je na prestižnim festivalima poput Varšavske jeseni, Muzičkog biennala Zagreb, festivala Musica Danubiana u Ljubljani, Dubrovačkih ljetnih igara, Osorskih glazbenih večeri, festivala Julian Rachlin & Friends, Transeuropéenes u Rouenu, Schleswig-Holstein u Hamburgu, ReMusica u Prištini, Carniarmonie u Udinama i Trieste Prima u Trstu. Surađivao je s prvorazrednim umjetnicima kao što su Katarina Livljanić, Ivana Lazar, Kajana Pačko, Boris Brovtsyn, Itamar Golan, Gábor Boldoczki, Krešimir Stražanac, Irvin Venyš, Boris Andrianov, David Aaron Carpenter te ansamblima poput Zagrebačkog kvarteta saksofona, Budapest Strings, Komornog orkestra UMZE, Komornog orkestra Dušan Skovran i dr.

Od ranih dana strastveni je komorni glazbenik: u travnju 2003. u duu s violinisticom Mártom Deák pobijedio je na Državnom natjecanju Leó Weiner u Budimpešti, a u kolovozu 2006. osvojio i Nagradu izraelske Zaklade Isman za iznimnu interpretaciju Ligetijeve glazbe. Hrvatska glazbena mladež proglasila ga je najboljim mladim glazbenikom 2008. godine. Iste mu je godine objavljen solistički album s izabranim djelima Dubravka Detonija u izdanju diskografske kuća Croatia Records, a ista kuća je 2014. izdala i nosač zvuka Journey through Europe u suradnji s violončelisticom Kajanom Pačko.

Od 2009. podučava klavir, a od 2015. klavir i komornu glazbu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

 

PROGRAM

 

Robert Schumann: Adagio i Allegro, op. 70

 

Ivo Maček: Sonata za violončelo i klavir

Allegro ma non troppo

Vivace

Andante sostenuto

Allegro assai

 

******

Johannes Brahms: 6 pjesama za violončelo i klavir u obradi Norberta Saltera i

Davida Geringasa

Feldeinsamkeit

Wie Melodien zieht es mir

Sapphische Ode

Wiegenlied

Liebestreu

Minnelied

 

Ernst von Dohnányi: Sonata u b-molu za violončelo i klavir, op. 8

Allegro ma non troppo

Scherzo

Adagio non troppo

Tema con Variazioni


  TERMINI ODRŽAVANJA:
  28.04.2018, 20:00h