GASTARBAJTERSKI BOŽIĆ

Glumačka družina Histrion
Autor: Mate Matišić
Redatelj: Zoran Mužić
Prosinac

20

2017 20:00h
GASTARBAJTERSKI BOŽIĆ
  PRODUKCIJA::


Scenografija: Miljenko Sekulić
Rasvjeta: Dražen Dundović
Ton: Marko Vodeničar
Tehnika: Enes Hodžić i Daniel Pavlović
Producent: Zlatko Vitez & GD Histrion


 

  IGRAJU:

Ankica Dobrić

Joško Ševo 

Zlatko Vitez

GASTARBAJTERSKI BOŽIĆ rani je dramski tekst Mate Matišića, napisan baš za Božić, prije 29 godina. Inspiriran je tekstom Petera Turinija: Jozef i Marija.

Matišićev je tekst svoju premijeru doživio 1988. godine pod imenom BOŽIĆNA BAJKA.

Radnja predstave se događa na samu Badnju večer u praznom trgovačkom centru, u kojem su prisutni samo čistačica – Marija i noćni čuvar – Jozo; igrom slučaja oboje hrvatski gastarbajteri. To su žena i muškarac zrelijih dobi koji su cijeli svoj radni vijek proveli teško zarađujući za kruh u tuđini. Danas čeznu samo za mirovinom.

Humor, ironija, emocije,  čežnja za domovinom i nadasve ljubav isprepliću se u ovoj vješto napisanoj komediji s elementima melodrame.

Marija i Jozo – naši junaci iz istog su zavičaja krenuli u svijet u potrazi za boljim životom, ali i prisiljeni političkim okolnostima onog vremena.

Zbivanje je smješteno u prepoznatljivo okruženje sadašnjice, jer i danas, kao i nekad Hrvati napuštaju domovinu u potrazi za boljim životom.

Isti su to gastarbajteri kao oni od jučer, ovi današnji ili oni od sutra…

Ljubav koja se dogodi na kraju životnog puta Marije i Joze, na sam Božić, zaslužena je pobjeda nad nedaćama života, pobjeda vječnog zavičaja nad dramom opskurnog preživljavanja na koje su osuđene generacije Hrvata na privremenom radu u tuđini.


  TERMINI ODRŽAVANJA:
  20.12.2017, 20:00h

SAMO SLOBODNA PRODAJA