GAĆICE

Autor: Steve Matrin po Carl Sternheimu
Redatelj: Nina Kleflin
Siječanj

09

2017 20:00h
GAĆICE
  PRODUKCIJA::

Scenograf: Branko Lovrić Caparin

Kostimografkinja: Sara Lovrić Caparin

Oblikovatelj svjetla: Josip Bakula

Oblikovatelj zvuka: Pavle Karega    

  IGRAJU:

Armin Čatić - Theo Maske

Franka Klarić - Louise Maske

Oriana Kunčić - Getrude Deuter

Mijo Jurišić - Frank Versati

Šime Bubica - Benjamin Cohen

Jakov Bilić - Klinglehoff

Sergej Mioč  

Izvorno je riječ o najpoznatijoj drami njemačkoga dramatičara Carla Sternheima, zamišljenoj kao moralna kritika društva početka 20. stoljeća.

 Na osnovi njegova predloška Steve Martin, poznati američki glumac, redatelj i pisac, napisao je univerzalniju inačicu drame primjenjivu na svako doba i lišenu konkretnog povijesnog konteksta.

Ključni događaj je apsurdan: lijepoj mladoj ženi dok gleda paradu na ulici spadnu loše zavezane gaćice i pojedinci na ulici to primijete, ali ne reagiraju na to neposredno. Kada u svrhu popravljanja kućnih financija mladi par izvjesi oglas da iznajmljuje sobu, pojavi se prvo jedan, pa drugi zainteresirani. Ispostavi se da je soba samo izlika, jer oni su očarani prizorom palih gaćica, no svoje prave motive ne otkrivaju ni odmah ni otvoreno.

Razvija se zanimljiva socijalno-ljubavno-apsurdna igra među likovima, koja glumcima pruža sjajne mogućnosti oblikovanja uloga odnosno likova. Prema kraju drame situacija se zgušnjava uvođenjem daljnjih likova iz vanjskoga svijeta, a igru cijelo vrijeme potiče i podržava susjeda iz stana u istoj kući, prijateljica i savjetnica mlade žene kojoj se nezgoda dogodila.

Kvaliteta ovoga teksta je u njegovom rafiniranom humoru lišenom standardnih komedijaških brojeva, u akciji bez akcije. Naime komad je vrlo dinamičan unatoč vrlo reduciranom fizičkom aspektu glume i događanja. Bavi se muško-ženskim, žensko-ženskim i muško-muškim odnosima, ima mnogo prostora za političke referencije te senzacionalizam medija i društvo koje ga gladno konzumira. Može se vrlo precizno odlučiti o razini referiranja na aktualnu domaću i lokalnu situaciju, u rasponu od njezina potpunog zaobilaženja i ostajanja u apsurdno-bajkovitoj sferi do potpunog uključenja i ukazivanja na konkretne osobe ili događaje.

„Gaćice“ su komedija vrlo rijetkog tipa, komad koji po starogrčkome načelu katarze poziva publiku na jeftinu zabavu da bi je onda povukao u svijet rafinirane umjetničke igre koja gledatelja oplemenjuje.


  TERMINI ODRŽAVANJA:
  09.01.2017, 20:00h

PROGRAM PRETPLATESLOBODNA PRODAJA