Bog masakra

INK Pula
Autor: Yasmina REZA
Redatelj: Renata CAROLA GATICA
Bog masakra
  PRODUKCIJA::

PREVODITELJICA: Ksenija Jančin
DRAMATURŠKI SAVJETNIK: Darko JAPELJ
SCENOGRAFIJA: Paola LUGARIĆ
KOSTIMOGRAFIJA: Sandra DEKANIĆ
OBLIKOVANJE SVJETLA: Dario DRUŽETA

  IGRAJU:

Darko JAPELJ
Luka MIHOVILOVIĆ
Dean KRIVAČIĆ
Nika IVANČIĆ

Yasmina Reza započela je karijeru kao vrsna glumica pa ne čudi što i kao autorica ima gotovo   fizički osjećaj  za scenu.  Spoj govora tijela i riječi daje iznimnu snagu i ritam njezinom kazališnom opusu .  Reza je u  nekoliko je navrata pokazala svoju redateljsku darovitost  koja je  vidljiva i  Bogu  masakra, majstorski orkestriranom tekstu  koji podsjeća na osjetljivu glazbenu partituru. Uistinu je velik izazov postaviti takvu ritmičku strukturu, obuhvatiti sve nijanse fizičkog i verbalnog nasilja, ironiju i komične elemente ovog iznimnog teksta.

Naslov djela ukazuje na načelo “zakona najjačih”, prirodnoga zakona koji očuvanje vrste dozvoljava samo najjačim jedinkama, eliminirajući slabe i bolesne, kako bi se osigurala zdrava i kvalitetna reprodukcija. U tom smislu Bog masakra utjelovljuje primitivne životne nagone, potisnute i odbačene iz naše civilizacije. Drama skida maske civiliziranog ponašanja  koje skrivaju primitivne instinkte koji su duboki , nezatomljivi  pokretači svega što činimo.

Rezino djelo očišćeno je od suvišna psihologizma, na sceni su postavljeni samo međuljudski odnosi, interakcije likova koji postepeno  gube osobine dobro obrazovanih, kulturnih i pristojnih ljudi. Ogoljuju se  otkrivajući svoje slabosti, nedostatke, proturječja, frustracije, egoizme, mržnju i društvene predrasude. Građanska dnevna soba postaje borilište. Dva para čine neskladni kvartet čiji protagonisti iznose na vidjelo razne  teme i njihove varijacije o nesuglasicama, ogorčenjima, mržnjama, o međusobnom preziru.

Ritam i preciznost dijaloga precizno oslikavaju četiri bića s njihovim obmanama i lažima koje govore jedni drugima kako bi ostali živi. Oni su suvremeni likovi “naprednog” društva punog sumnji i sivih zona koje se prave da ih ne vide.  Bog pokolja  je promišljanje o banalnosti života koji, pun političke korektnosti, tone u duboku egzistencijalnu prazninu.

 


  TERMINI ODRŽAVANJA:
Trenutno nema definiranih termina održavanja!