Svečano otvorenje 11. festivala klasične glazbe "Musica appasssionata"

Svečano otvorenje 11. festivala klasične glazbe "Musica appasssionata"

U srijedu, 18. srpnja u 21 sat na tvrđavi Barone koncertom Večer uz mjuzikl bit će upriličeno svečano otvorenje 11. festivala klasične glazbe Musica appassionata. Na koncertu će nastupiti sopranistica Martina Klarić, mezzosopranistica Nera Gojanović, bas- bariton Krešimir Stražanac uz klavirsku pratnju Gordane pavić. Na programu će se naći arije poznatih svjetskih i hrvatskih mjuzikla kao što su H. Arlen: Over the rainbow (The wizard of Oz), L. Bernstein: Somewhere (West side story), I.Dunajevski: Hvala ti srce (Tko pjeva zlo ne misli)...

Martina Klarić (Šibenik, 1983.) sopran, diplomirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2007. u klasi prof. Snježane Bujanović Stanislav, te iste godine upisuje umjetničko usavršavanje kod spomenute profesorice, koje završava 2010. godine. Dobitnica je dviju nagrada na Državnom natjecanju učenika glazbe i plesa; prva nagrada 2001. u kategoriji za pjevače do 18. godina, te druga nagrada 2009. u kategoriji postdiplomanata. 2004. debitira u HNK-u u Zagrebu ulogom Bijele mačke u jednočinki M. Ravela „Dijete i čarolije“. Od 2006. godine je honorarni član zbora HNK-a Zagreb, a stalno je zaposlena u ansamblu Opere od 2010. Epizodne solističke nastupe ostvaruje u operama „Suor Angelica“ G. Puccinija, „Rigoletto“,„Trubadur“ i "Don Carlo" G. Verdija, „Parsifal“ R. Wagnera, „Jenufa“ L. Janačeka, te „Ivica i Marica“ E. Humperdincka. Nastupa kao vokalni solist u Molierevoj i Lullyjevoj komediji-baletu „Građanin plemić“, Druga dama u „Čarobnoj fruli“ i Barbarina u "Figarovom piru" W. A. Mozarta, Berta u „ Seviljskom brijaču“ G. Rossinija i Jelena u „N. Š. Zrinjskom“ I. pl. Zajca. U HNK-u Šibenik ostvaruje ulogu Monike u „Mediju“ G. C. Menottija, te je za istu ulogu nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta 2011., u kategoriji izuzetnog ostvarenja mladog umjetnika do 30 godina. U koprodukciji HNK Šibenik i HNK „I. pl. Zajc“ u Rijeci sudjeluje u hrvatskoj praizvedbi opere „The turn of the screw“ B. Brittena u ulozi Flore. Kao solistica često surađuje sa Hrvatskim baroknim ansamblom, te je članica ansambla Responsorium s kojim je izdala nosac zvuka u izdanju Croatia Records.

Nera Gojanović, rođena 1979. godine u Šibeniku gdje završava osnovno i srednje obrazovanje. Muzičku akademiju upisuje u Zagrebu 1997. godine u klasi prof. Snježane Bujanović-Stanislav. Kao predstavnica Hrvatske putovala je na Tajvan i Filipine gdje je sudjelovala u radu Svjetskog zbora. Održala je niz koncerata od kojih neke pod okriljem organizacija “Šibenik metropola mladih”, “Hrvatska glazbena scena mladih”, “Hrvatska glazbena mladež” itd. Sudjelovala je u radu Orguljaške škole u Šibeniku pod vodstvom prof. Marija Penzara. Godine 2001. osvojila je nagradu kao najbolja studentica Šibensko-kninske županije na području umjetnosti. Diplomirala je 2003. godine te iste godine upisuje magisterij na akademiji u Zagrebu u klasi primadone Nelli Manuilenko. U svom dosadašnjem umjetničkom radu održala je značajne koncerte kao što je ostvarila i značajne uloge unutar hrvatskih opernih produkcija. Održala je samostalni koncert u MD Vatroslav Lisinski u sklopu tribine “Darko Lukić” 2005. godine. Stručno se usavršavala kod uvaženih umjetnika; Vlatka Oršanić, Anne-Marie Zeller, Tiziana Šojot, Lidija Horvat-Dunjko, Gerhard Zeller te kod ugledne europske pedagoginje Eve Blahove u Bratislavi. Angažmani: HNK u Zagrebu (Sestra Angelica, Gianni Schicchi, G. Puccini; La Traviata, G. Verdi), HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci (Gianni Schicchi, G. Puccini; Ero sa onoga svijeta, J. Gotovac), HNK u Splitu (Carmen, G. Bizet, La Traviata, G. Verdi; Lucia di Lammermoor, G. Donizetti; Luisa Miller, G. Verdi; Šišmiš, R. Strauss), HNK u Osijeku (Ero sa onoga svijeta, J. Gotovac), Splitsko ljeto (Norma, V. Bellini), HNK u Šibeniku (The Medium, G.C. Menotti), HNK u Šibeniku i HNK Ivana pl. Zajca (The turn of the screw B. Britten).

Bas-bariton Krešimir Stražanac pjevanje je studirao kod Dunje Vejzović, a Lied kod Corneliusa Witthoeffta na Državnom sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Stuttgartu te privatno kod Jane Thorner Mengedoht i Hans-Friedricha Kunza. U sezoni 2007./2008. pridružio se ansamblu Ciriške opere gdje je nastupio kao baron Tusenbach u operi Tri sestre Pétera Eötvösa, Ping u Turandot, Harlequin u Arijadni na Naxosu, Don Fernando u Fideliju, Dr. David Livesey u svjetskoj premijeri opere Die Schatzinsel Franka Schwemmera i princ Yamadori u Madam Butterfly, surađujući s dirigentima kao što su Nello Santi, Vladimir Fedosejev,  Franz Welser-Möst, Carlo Rizzi, Bernard Haitink i Placido Domingo. Pobjednik je međunarodnih natjecanja Cantilena u Bayreuthu (opera/opereta), La Voce Bavarskog radija i televizije (Lied) te Hugo Wolf u Slovenj Gradecu u Sloveniji. Osvojio je i nagrade na natjecanjima Paula Salomon Lindberg u Berlinu te Opernom natjecanju u HNK u Zagrebu.  Njegov opsežan oratorijski repertoar uključuje kantate, Muke, Misu u h-molu te Božićni oratorij J. S. Bacha, Stvaranje Josepha Haydna, rekvijeme Johannesa Brahmsa i W. A. Mozarta, oratorije Ilija i Sv. Pavao Felixa Mendelssohna, Petite messe solenelle i Stabat MaterGioachina Rossinija, Te Deum Antona Brucknera te Les Béatitudes Césara Francka. Upravo u tom repertoaru bilježi suradnje s Orkestrom La Scintilla i Christopherom Mouldsom, Simfonijskim orkestrom WDR-a, ansamblom Concerto Köln, La Orquesta Sinfónica del Principado de Asturias, Staatskapelle Halle, Bamberškim simfoničarima, Staatsorchester Stuttgart, Tokyo Symphony Orchestra… U ovoj sezoni očekuju ga debiji uz Collegium Vocale Gent i Orchestre du Champs-Elysées pod ravnanjem Philippea Herreweghea, Orkestar Gewandhausa, Akademie für Alte Musik iz Berlina, Kraljevsku filharmoniju iz Flandrije te Gürzenich-Orchester Köln, a ponovit će i suradnje s Orkestrom Bavarskog radija i televizije te Internationale Bachakademie Stuttgart. Uz to, redovito održava recitale posvećene solo-pjesmi i baroknoj glazbi širom Europe i u Japanu. Na području diskografije, njegove izvedbe zabilježene su na izdanjima etiketa Decca, Quattro Live, BBC Opus Arte, BR Klassik.

Gordana Pavić rođena je u Zadru gdje je u glazbenoj školi „Blagoje Bersa“ završila osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u klasi mr. Zlate Eterović. Diplomirala je 1996. godine pri muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Jakše Zlatara, a u istoj klasi 2006. godine završila je poslijediplomski studij usavršavanja. Od 1999. godine živi u Šibeniku gdje radi u glazbenoj školi Ivana Lukačića kao profesorica klavira. U predanom pedagoškom radu bilježi uspjehe svojih učenika na brojnim natjecanjima, te obavlja dužnost pročelnice klavirskog odjela. Osim pedagogije uspješno se bavi i koncertnom djelatnošću, kao solist, korepetitor, komorna glazbenica ili članica orkestra. Ostvaruje brojne umjetničke suradnje, ponajprije sa mezzosopranisticom Nerom Gojanović, ali i sa drugim umjetnicima, klarinetistom Borisom Plazibatom, violisticom Lucijom Brnadić, zagrebačkim kvartetom Porin, Zadarskim komornim orkestrom te sa dva najstarija šibenska društva, ŠPD Kolo i Šibenskom narodnom glazbom.