Henschel kvartet - humanitarni koncert za SOS Dječje selo Hrvatska

Henschel kvartet - humanitarni koncert za SOS Dječje selo Hrvatska

Godine 1994., kada se violončelist Mathias Beyer-Karlshøj pridružio članovima osnivačima Christophu, Markusu i Moniki Henschel utemeljena je međunarodna karijera Henschel kvarteta, a Kvartet se u potpunosti posvetio komornoj glazbi.  Već 1995. godine kvartet je osvojio brojne nagrade na međunarodnim natjecanjima u Evianu, Banffu, te u Salzburgu, a naredne godine osvojio je prvu nagradu i zlatnu medalju na Međunarodnom natjecanju komorne glazbe u Osaki.  Uspješni debiji u svjetskim glazbenim prijestolnicama, uključujući hvaljeni BBC-jev prijenos uživo kada su nastupili kao zamjena za Juilliard Kvartet, odveli su ih  u sam vrh međunarodne komorne glazbe.  “Ovo je, nema sumnje, jedan od najboljih sastava na svijetu, sjajan gudački kvartet.” (Los Angeles Times).

Glazbeno putovanje kvarteta obilježeno je mnogim iznimnim događajima. Henschel Kvartet nastupio je na službenoj svečanosti otvaranja Biblioteke Anna-Amalia u Weimaru (na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine), obnovljene nakon katastrofalnog požara 2004. godine, te putovao u Bruxelles kao ambasador kulture Savezne Republike Njemačke.  U ožujku 2010. kvartet je imao čast i privilegiju nastupiti u Vatikanu u nazočnosti Pape Benedikta XVI.  Kvartet je redovito pozivan u kraljevsku palaču  u Madridu kako bi nastupio na četiri Stradivarijeva instrumenta iz kraljevske kolekcije.  U lipnju 2012. Henschel Kvartet pozvan je da, kao prvi europski gudački kvartet u posljednjih dvadeset godina, izvede kompletne Beethovenove gudačke kvartete u prestižnoj koncertnoj dvorani Suntory u Tokiju.  Iste godine violistica Monika Henschel postala je predsjednicom novoosnovane Udruge gudačkih kvarteta Njemačke, a 2013. godine Christoph Henschel imenovan je počasnim profesorom na Sveučilištu u Augsburgu. 

Već svojim prvim nastupom u Hrvatskoj, na  66. Dubrovačkim ljetnim igrama 2015. godine, ugledni Henschel kvartet  osvojio je nagradu Orlando HRT-a, uz dojmljivo obrazloženje ocjenjivačkoga suda za glazbeni dio programa: "Oni su na tragu naslova jedne od njihovih europskih praizvedbi, a s pomoću vlastita vrhunskog zalaganja iskazali sve moguće „vizije i čuda“ što ih svojim slušateljima može ponuditi glazba. Bili su čas lirski sjetni, čas šarmantno duhoviti, čas dramatski uznemireni. To je u svakom slučaju bio jedan od najviših umjetničkih dosega u sveukupnoj glazbeničkoj povijesti Dubrovačkih ljetnih igara."

Vrhunac prošle i aktualne sezone obuhvaćaju koncertne turneje  u Japanu, Kini i SAD-u.

Snimke Henschel Kvarteta nagrađene su brojnim nagradama, uključujući  nagradu njemačke kritike (Preis der Deutschen Schallplattenkritik ) te s nekoliko nagrada za nosač zvuka godine (IMW). Njihove nosače zvuka preporučivali su ugledni časopisi poput Gramophone Magazine, Sunday Times, kao i Süddeutsche Zeitung.

Ansambl redovito prihvaća pozive za održavanje  predavanja i seminara na uglednim svjetskim institucijama, od Sveučilišta Yale u SAD-u do Royal Northern College of Music u Engleskoj i Sveučilišta u Melbourneu, Australija. Kvartet kontinuirano surađuje s Ministarstvom kulture Bavarske na glazbenim projektima za mlade u Münchenu.

Od 2006. godine Henschel Kvartet daje svoj doprinos kao ambasador međunarodne organizacije SOS Dječje selo.

Dom ne čini luksuzan namještaj, vrhunska oprema i dizajnerski interijer. Dom čini obitelj!

Upravo to misija je neprofitne i nevladine Udruge SOS Dječje selo Hrvatska koja već 26 godina stvara obitelj za djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

U obiteljskom okruženju SOS Dječjih sela, odrastaju djeca koja su svoju drugu priliku pronašla u zagrljaju nesebičnih bića – SOS mama. Upravo SOS mama stup je SOS obitelji, glava SOS kuće, rame za plakanje, sigurna luka, razlog za veselje i osjećaj pripadnosti. Ona vodi brigu o povjerenoj joj djeci i vodi kućanstvo. Tako se, između ostalih obveza, uvijek trudi da se svako dijete u SOS kući osjeća ugodno. Kako su SOS kuće u SOS Dječjim selima sagrađene prije 26 godina, namještaj i kućanski aparati trebaju obnovu.

Tu u pomoć uskaču naši vjerni prijatelji i ambasadori organizacije Henschel kavrtet. Naime, ovi vrhunski glazbenici velikog srca spojiti će ljubav prema glazbi i djeci, te ovoga ljeta, 21. srpnja u  okviru 11. izdanja Festivala klasične glazbe "Musica appassionata" u klaustru samostana i crkve Sv. Frane u Šibeniku održati humanitarni koncert. Sav prihod od prodanih ulaznica biti će namijenjen za djecu koja odrastaju u skrbi organizacije SOS Dječje selo Hrvatska.

Budite i vi di ove lijepe priče, pa ljeto uljepšajte glazbeno-humanitarnim djelom i pomozite nam u stvaranju ugodnog i toplog doma za djecu u potrebi.